NINALYNN – HUMMINGBIRD

Het Engelstalige ‘Hummingbird’ is de naam van de mooie vogel die we in het Nederlands ‘kolibrie’ noemen. Het mannetje is voorzien van vele kleuren, terwijl het vrouwtje heel onopvallend van kleur is. De kolibrie kan door zijn zeer snelle vleugelbewegingen volledig stil in de lucht blijven hangen en het is ook de enige vogel die achteruit, recht omhoog en recht omlaag kan vliegen. Ornitologen noemen hem ‘de helikopter’ onder de vogels.

De Nederlandse countryzangeres NinaLynn (in het echte leven heet ze Nina Woerden) houdt blijkbaar van deze speciaal gevederde vriend want ze heeft haar net verschenen album ernaar vernoemd en in het hoesje noteerde ze wat we hierboven net verteld hebben: “When it finds a flower, it can even fly backwards’. Of zij zich ook wil vereenzelvigen met deze kunstenaar-vogel die alle richtingen uit kan vliegen weten we niet, dus zullen we het vanaf nu maar voornamelijk over de liedjes op haar plaat “Hummingbird” hebben. Dat is haar eerste volwaardige studioalbum dat volgt op een eerder uitgebrachte maar gering verspreide demo-plaat die “Imaginations” heette.

Die nieuwe liedjes zijn er in totaal tien geworden met acht nummers waarvoor ze zelf de teksten en de muziek componeerde en twee songs die met co-componisten werden gecreëerd: het walsende “Conwy Bay” dat samen met Astrid Buijs tot stand kwam en het heerlijke “Seasons” waarvoor ze de hulp kreeg van Annemiek Samsom. De keuze voor het nummer dat als eerste single uit het album werd getrokken ging echter naar de song “Freebird”. Zelf zegt deze muzikante voor haar werk geïnspireerd te zijn door de hartverwarmende melodieën en de warme doorleefde stemmen van countryzangeressen als Ilse DeLange en Emmylou Harris.

Op de video bij deze recensie kunt u NinaLynn aan het werk horen in een live gebrachte akoestische sessie met wat gecoverde songs: “Norwegian Wood” van ‘The Beatles’, “Landslide” van ‘Fleedwood Mac” en “Shady Grove” van Doc Watson. Daarnaast brengt ze eveneens vier nummers die ook op het album “Hummingbird” terug te vinden zijn: “Grandma & I”, haar versie van de oude Engelse folksong “A Bold Young Farmer”, “Conwy Bay” en “Head Over Heart” waarmee deze nieuwe plaat begint.

We kunnen deze recensie echter niet afsluiten zonder onze persoonlijke favoriete song nog even te vermelden. Dat is de als volgende single getipte ballad “Clear Blue Skies”, een liedje dat klinkt alsof het een vele jaren oude klassieker is. NinaLynn produceerde deze plaat zelf met de hulp van multi-instrumentalist Janos Koolen die op de tracks meespeelt op akoestische, elektrische en slide-gitaar, banjo, mandoline, dobro, Hammondorgel, Fender Rhodes-piano, synthesizer en klarinet en ook nog harmony vocals verzorgt bij de song “Seasons”. “Hummingbird” is een heel mooi debuutalbum van een getalenteerde jongedame waar we in de nabije toekomst zeker nog veel zullen van horen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Strictly Country Records

distr.: Bertus

video